Några artiklar i PDF-format

"Popstjärnan Beyoncé, höjdhopparen Stefan Holm och skådespelaren Sanna Sundqvist har en sak gemensamt: förberedelseritualer. Forskning tyder på att det faktiskt kan ha positiv effekt."


SvD 26 januari 2024

"Föräldrar får inte det stöd de behöver när deras barn placeras i samhällsvård – trots att socialtjänsten har i uppdrag att ge det. Nu slår sig forskare samman med socialarbetare och föräldrar för att hitta bättre arbetssätt.


Forte magasin nr 2 2023

När döden närmar sig blir det svårt att äta. Men forskning visar att måltiden är viktig in i det sista. ”Ätandet är ett slags motstånd, att hålla kvar livet”, berättar en patient."


SvD 6 december 2023

"Affektiv polarisering handlar bland annat om fördomar, att man trots att man bara har hört en specifik åsikt från en person antar massa negativa saker om denne.”SvD 27 januari 2023

"För att få någon att bryta ett aggressivt beteende behöver man visa att man vill personen väl och är beredd att lyssna, säger Christer Mattsson

vars studieobjekt ofta är arga individer i extremmiljöer"

SvD 28 april 2023

“Varje gång vi uttrycker en ståndpunkt har vi dessutom gjort en social investering, det vill säga åsikterna blir en del av vår identitet. Inte ens att vara vetenskapligt utbildad är någon garanti för rationalitet, tvärtom."


SvD 29 april 2023

"Politiska beslut ska i den bästa av världar baseras på vetenskaplig evidens. Men när det gäller samhällsinsatser är det ofta svårt att att veta konsekvenser olika belut kommer att få."

Forte magasin 2023

"Börjar musiken i restaurangen störa dig, mår du dåligt av dofter på bussen eller skär det genom märg och ben när grannen går över golvet? Många drabbas av överkänslighet, men det finns goda chanser att tillfriskna."

"Att sång har en helande kraft har människor upplevt i alla tider. Idag används sång både som behandling och terapi inom vården. Forskning visar att sång kan hjälpa till att kontrollera mentala tillstånd."

"Att arbeta som volontär är ett sätt att lära känna människor och skaffa sig meriter som kan leda vidare till nya jobb. Det kan också vara en nyckel till personligt välbefinnande."

UNT 6 januari 2018

"Studier tyder på att alkoholkonsumtionen går ned bland ungdomar. Men alkoholnormen är stark och det kan fortfarande vara en utmaning att komma ut som helnykterist."

UNT 4 februari 2018

“När man blir äldre är det ofta svårare att upp­rätthålla ett socialt umgänge. Men isoleringen kan brytas."

UNT 18 februari 2018

"Länge levde Richard Kristoffersson i klimatförnekelse. Men som förälder blev det uppenbart att hans val kom- mer att påverka den värld barnen får ta över. I dag eftersträvar hans familj en miljövänlig livsstil. ”Jag tycker att vi snarare har gjort förändringar än uppoffringar.”

UNT 26 november 2017

"Barn lämnas inte ensamma på krogen. Däremot kan de på egen hand tvingas hantera våld, drog­ försäljare och pedofiler på internet. Kriminologen och tvåbarnsmamman Maria Dufva har i många år arbetat med unga som utsatts för brott på nätet. ”Mycket hade gått att undvika om de utsatta barnen bara hade haft någon vuxen att prata med.”

UNT 8 oktober 2017

"När Therese Lindgren gjorde sin första sminkvideo hade hon ingen aning
om att den var början på ett Youtube-imperium. I dag varvar hon glamouren med att sprida kunskap om psykisk ohälsa och djurs rättigheter."

UNT 24 december 2017

"Hälften av alla som gifter sig skiljer sig. Men evig kärlek finns. Trots utmaningar, som förberedda skilsmässopapper på köksbordet, har Eva-Stina och Torgil Premberg hållit ihop sedan sommaren 1966."

UNT 18 mars 2018

"Shopping har blivit nöje och förströelse.
Enligt SCB shoppar svenskarna 15 procent mer
än EU-genomsnittet. För fem månader sedan bestämde sig Jessica Thorell, 44 år, för att förändra sitt köpbeteende. Efter det har ett lugn infunnit sig. ”Jag har mer tid att njuta”, säger hon."

UNT 24 juni 2018

“Snart är det tid för stadsfester och musikfestivaler, något som ger många tonårsföräldrar ont i magen efter vågen av sexuella övergrepp. Fältassistenten Martin Eidensten vill att fler vuxna ska hjälpa till att förebygga övergreppen. ”Vi måste arbeta med det här på alla platser, året om.”

UNT 15 april 2018

"1980 blev Hans Sjöberg, 17 år, och Laurel James, 16 år, blixtförälskade. Sorgen var stor när de skildes åt. De bildade familjer på var sin sida av Atlanten, men glömde aldrig varandra. 30 år senare fick de åter kontakt och det visade sig att kärleken fortfarande var lika stark."

UNT 28 augusti 2017

"Vi hinner arbeta 75 000 timmar under ett liv och man brukar säga att det räcker med att öva på något 10 000 timmar för att bli riktigt bra. Det betyder rimligen att man kan bli riktigt bra på ett jobb även om man byter bana sent i livet."

UNT 26 juni 2017

“Lena Björklund-Olofsson har ett mod som tagit henne runt världen och en glöd som gör att hon ofta uppnår de saker hon verkligen vill. Däremot kan det kännas omöjligt att passa en busstid.”

UNT 18 juni 2017

"Få föräldrar delar lika på föräldraledighet, vab och deltidsarbete trots att det är det säkraste sättet att få en rättvis pension. Det kan innebära ett ekonomiskt bakslag i framtiden, men det finns sätt att kompensera den som är mest med barnen."

UNT 29 maj 2017

"År 2007 begicks ett uppmärksammat värde­transportrån i Finland. En av hjärnorna bakom var leklandsägaren och tvåbarnspappan Anders Adali. Längtan efter lyx fick honom att leva dubbelliv och offra allt. I dag har han lämnat det gamla livet och gör allt för att bli en värdig förälder."

UNT 28 maj 2017

“Gör-det-själv låter snällt, men det finns också en rörelse av radikala brodöser, craftivister och garngraffitiutövare. Människors arbete med händerna som handlar om att förändra världen.”

UNT 15 september 2014